Wat is een trauma?

Wat is een trauma?

Tegenwoordig denken de meeste mensen bij het woord trauma meteen aan een ernstige gebeurtenis en wordt het direct aan het metale gekoppeld. Terwijl vroeger het woord trauma werd gebruikt voor lichamelijk letsel zoals een botbreuk. Nog steeds wordt het in de medische wereld hiervoor gebruikt, denk maar eens aan de trauma afdeling van een ziekenhuis. Gelukkig wordt er tegenwoordig meer aandacht gegeven aan het mentale stuk en kunnen mensen ook daar een trauma oplopen, dit wordt een psychotrauma genoemd.

Bijna iedereen komt wel eens in een situatie waarbij er iets ergs gebeurd en men zich machteloos en angstig voelt. Er wordt echter pas gesproken van een psychotrauma wanneer men in deze gevoelens blijft hangen, her gevoel heeft er niet meer uit te komen. Men is dan niet in staat om de opgedane schokkende ervaring te verwerken en wanneer er aan terug gedacht wordt beleeft men weer de intense gevoelens van angst en machteloosheid. Ook gevoelens van afschuw, eenzaamheid of woede kunnen hiermee gepaard gaan. Wanneer dit blijft aanhouden en de schokkende ervaring steeds weer omhoog komt, als het ware wordt herbeleefd spreken we van een post-traumatische-stress-stoornis oftewel PTSS. Wanneer een schokkende ervaring niet op de juiste manier wordt verwerkt en bovenstaande symptomen zich voordoen spreekt men niet meer van een schokkende ervaring maar van een trauma. Wanneer deze symptomen er niet zijn is het een “gewone” schokkende ervaring.

Een trauma kan ontstaan niet alleen door de ervaring zelf mee te maken, er kan ook een trauma onstaan door de ervaring bij andere te zien of zelfs door erover gehoord te hebben. Trauma’s heb je in alle soorten en maten, wat voor de een traumatisch is hoeft voor de ander helemaal niet zo te zijn. Ook komen trauma’s voor in alle lagen van de bevloking en op alle leeftijden. Wel zie je dat er in de ene leeftijdscategorie een bepaald trauma meer voorkomt dan in een andere. Zo komen er onder oudere bijvoorbeeld meer oorlogstrauma’s voor en bij kinderen meer trauma’s aangaande seksueel misbruik en kindermishandeling. Het is belangrijk om te weten dat geen een trauma erger is dan een ander. Een trauma is zo erg als dat de persoon in kwestie het zelf ervaart. Het is belangrijk om een trauma te erkennen en er mee aan de slag te gaan in plaats van er mee rond te lopen.

Bijna 1 op de 10 mensen heeft de diagnose PTSS gekregen, het daadwerkelijke cijfer zal waarschijnlijk hoger liggen aangezien veel mensen met deze klachten blijven rond lopen in de hoop dat het vanzelf over gaat. Ook is het ergens nog een taboe om hier over te praten, het wordt toch vaak gezien als een mentale ziekte waarvoor men zich schaamt. Echter is dit hetzelfde als een gebroken been, het kan immers iedereen overkomen. Het is belangrijk het taboe over mentale aandoeningen in het algemeen te doorbreken en ook deze aandoeningen net zo serieus te nemen als fysieke aandoeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *