Wat is EMDR precies

Na mijn studie psychologie heb ik altijd het gevoel gehad dat dat het niet helemaal voor mij was, maar wat dan wel? Na een lange zoektocht door ook veel alternatieve en complementaire geneeskunde kwam ik via hypnose uit bij EMDR. Tijdens de eerste cursusdag voelde het alsof alles op zijn plek viel, voor mij was dit de perfecte combinatie. Naast dat ik voor mezelf overtuigd ben van de werking hiervan wordt het ook ondersteund door wetenschappelijk bewijs, wat voor mij persoonlijk belangrijk is aangezien ik iemand ben die voor zichzelf ook altijd op zoek is naar onderbouwing en niet iets zomaar aanneemt.

EMDR is een steeds meer gehoorde term, zowel in de complementaire zorg als in de reguliere zorg. Maar wat is EMDR nu precies, waar kun je dit voor inzetten en vooral hoe werkt het nou precies? In deze blog zal ik zo goed en duidelijk mogelijk antwoord geven op deze vragen.

Wat is EMDR nu precies?

Het is een therapievorm die als eerste keus wordt gezien bij trauma’s en PTSS, post traumatische stress stoornis. EMDR staat voor  Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het doel van deze therapievorm is het het verwerken van nare gebeurtenissen waarbij de emotionele lading er vanaf wordt gehaald zodat het alleen nog maar een herinnering is zonder de eerdere emotie.Dit gebeurd door het maken van oogbewegingen, het luisteren naar ‘klikjes’ en het maken van tikjes op de knieeen.

EMDR is een nog niet zo lang bestaande therapie, deze werd in 1989 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Zij merkte dat ze minder stress had van aanwezige nare gedachten en gevoelens als ze haar ogen snel heen en weer bewoog. Dit werd het uitgangspunt van EMDR. Uit de vele studies naar de werking van EMDR blijkt de methode effectief om nare ervaringen mee te verwerken.

Hoe werkt EMDR precies?

Tijdens de sessie moet de client zich concentreren op de akelige herinnering. Hij hoeft dit niet uitvoerig te beschrijven; het beeld in zijn hoofd en het gevoel daarbij is al voldoende. Vervolgens volgt de client mijn zijn ogen de hand van de therapeut. Deze gaat van links naar rechts. Ook kunnen er door een koptelefoon in beide oren afzonderlijk en om beurten geluiden aangeboden worden waar de client naar moet luisteren. Hij doet dus een aantal dingen tegelijkertijd: het trauma herbeleven, de herinnering daaraan voelen, en de hand van de therapeut volgen/naar de audio luisteren. Ook is het mogelijk dat de therapeut afwisselend je knieeen aanraakt.

Na elke set, welke ongeveer 1 min duurt, wordt er even rust genomen. De therapeut zal vragen wat er in uw gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er iets in uw gevoelens. U wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna de behandeling herhaald wordt.

Op deze manier zal de nare herinnering opnieuw opgeslagen worden en zal de emotie van de herinnering verminderen of zelfs verdwijnen. Een traject bestaat altijd uit minimaal 3 sessies waar ieder 14 dagen tussen zit. Op deze manier kan het proces nog enigzins doorwerken na de sessie maar is de periode tussen de sessie kort genoeg om door te werken op de vorige sessie. Afhankelijk van de ernst en de gecompliceerdheid van het trauma zal er na 3 sessies bekeken worden of er nog meer sessies dienen te volgen.

Waarom werkt EMDR nu zo goed?

Waarom EMDR precies werkt zoals het werkt is nog onduidelijk. Sommige deskundigen denken dat de oogbewegingen zowel de linker- als de rechterhersenhelft activeren. De linkerhersenhelft regelt taal en analyse, de rechterhelft emoties, fantasie en verbanden leggen. Die gaan nu beter samenwerken. Andere deskundigen menen dat EMDR het natuurlijke verwerkingssysteem stimuleert. Toekomstig onderzoek moet uitmaken hoe de waargenomen effecten het best kunnen worden verklaard, maar dat de methode helpt om van een trauma af te komen is wel duidelijk!

Wanneer is EMDR therapie geschikt?

EMDR wordt met name ingezet bij de behandeling van PTSS en andere trauma-gerelateerde angststoornissen, u kunt hierbij denken aan een auto ongeluk of wanneer u gebeten bent door een hond. Ook wanneer er niet een eenduidige oorzaak aan te wijzen is en de angst of emotie voortkomt uit een opeenstapeling van gebeurtenissen is EMDR uitermate geschikt. Bijvoorbeeld wanneer u langere tijd gepest, mishandeld of zelfs misbruikt bent.

EMDR is ook effectief voor het verwerken van grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen, zoals een post traumatische stress stoornis(PTSS) en wordt ook gebruikt als therapie bij:

• meervoudige trauma’s
• angstklachten
• chronische pijn
• een negatief zelfbeeld

De ervaringen met EMDR van de afgelopen jaren hebben laten zien dat deze behandelmethode bij meer psychische klachten een effectieve therapie kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *