EMDR is soms net een speurtocht

Wat ik veel tegen kom in de praktijk is dat mensen komen met een lijst klachten die allemaal een beetje “vaag” zijn. Bijvoorbeeld, ik zit niet lekker in mijn vel of er is iets dat niet goed voelt maar ik kan er de vinger niet op leggen. Dit zijn voor mij veel gehoorde klachten. Mensen weten vaak niet wanneer het precies begonnen is en hebben al helemaal geen idee of er een aanwijsbare oorzaak voor zou kunnen zijn.

Dat is nou juist een van de dingen die ik persoonlijk zo ontzettend leuk vind aan emdr therapie, we gaan samen terug het verleden in en bekijken van allerlei gebeurtenissen. Veelal gebeurtenissen waarvan mensen op het eerste gezicht denken; dat heeft er nou echt helemaal niks mee te maken. Soms voel ik me net Sherlock Holmes die op zoek gaat naar de dader. In de praktijk blijken er altijd meerdere daders te zijn en zijn het meestal die waar men in eerste instantie helemaal niet aan gedacht had of zelf compleet weggestopt had. Door op zoek te gaan naar de oorzaak en deze helder en duidelijk te hebben zal de behandeling daarna een stuk sneller aanslaan. Op deze manier is het voorwerk wellicht iets langer dan normaal maar zal de totale duur van de behandeling vele malen korter zijn.

Het mooie aan dit werk vind ik dat de mensen die binnen kwamen met vage klachten zonder duidelijke oorzaak zich snel beter zullen voelen. Niet alleen omdat het nare gevoel verdwenen is wat voortkwam uit een onverwerkt trauma, maar ook omdat ze ineens begrijpen dat ze een onverwerkt trauma hadden. Het idee dat mensen zichzelf eindelijk begrijpen en ook  begrijpen waarom ze zich zolang zo gevoeld hebben is voor vele zo belangrijk. Mensen willen niet liever dan zichzelf begrijpen en zich goed voelen.

Ik vind het heel erg mooi om steeds weer te mogen ervaren wat emdr voor deze nog veel te grote groep mensen kan doen! Niemand zou zo lang onbegrepen en met een onverwerkt trauma moeten lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *