Schaamte

Schaam jij je wel eens voor iets wat je is overkomen?

Veel mensen die ik zie zijn de schaamte voorbij, of beter nog die hebben nooit schaamte gekend. Heerlijk, deze mensen kunnen dan ook makkelijk en open vertellen over wat er allemaal gebeurd is en wat hun trauma is. Maar soms zitten er mensen tussen die zich schamen voor wat er gebeurd is, voor wat zij hebben meegemaakt. Dit zijn ook vaak mensen die maar moeilijk kunnen praten erover. Deze mensen hebben vaak het idee dat het aan hun ligt wat ze is overkomen of vinden zichzelf zwak omdat ze er niet goed mee om kunnen gaan en eigenlijk niet om hulp durven vragen.

Ik leg altijd uit dat ieder mens in zijn leven trauma’s heeft. Een trauma is niet alleen zoals veel mensen een afgebakende heftige gebeurtenis. Het kan ook een opeenstapeling zijn van verschillende gebeurtenissen. Zo kan een heftig ongeluk een trauma zijn, maar ook het jaren lang gepest worden. En wat voor de een niet meer dan vervelend is, kan voor de andere een trauma zijn. Dit is afhankelijk van hoe iemand zich op dat moment voelt, hoe hij erop reageert en of die op dat moment emotioneel gezien in staat is om ermee om te gaan. Het overlijden van een hond kan voor de een slecht vervelend zijn omdat er voor de rest niks gebeurd is en de hond al oud was, terwijl een ander misschien net zijn vrouw verloren heeft en een paar dagen daarna ook nog de hond dood aan treft. In het laatste geval kan het overlijden van de hond wel degelijk een trauma zijn.

Ook over de inhoud hoef je je absoluut niet te schamen, sommige mensen komen met een hele waslijst van dingen. En dan kan ik alleen maar respect hebben voor die mensen dat ze er nog steeds zijn en ermee om willen gaan en sommige mensen komen met een losstaande gebeurtenis. Er is geen grens over wat te erg of te licht is. In mijn carrière heb ik echt al van alles gehoord dus ik sta nergens meer van te kijken.

Iedereen in zijn leven heeft 1 of meerdere trauma’s alleen niet iedereen herkent ze als zodanig en zoekt er hulp voor. Het is dus absoluut niet nodig om je te schamen voor wat je hebt meegemaakt! Ieder huisje heeft zijn kruisje, of beter gezegd; ieder mens heeft zijn trauma. Voor mij hoef je je in ieder geval nergens voor te schamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *